Cu pasiune, cu nerăbdare, cu interes…

… vă întreb de ceva timp ce v-ar plăcea să faceţi dacă nu aţi avea nici un fel de restricţie. Dacă nu ar exista verbele modale care să exprime o necesitate. De ce?

” – Deoarece consider că uneori avem nevoie de un pic de frumos, de ieşit din cotidian, pentru a vedea lucrurile simple, dar importante din jurul nostru.”

Cu entuziasm sau prinşi de gânduri, îmi răspundeţi. Sau nu. Încerc să fiu cât mai transparentă în ceea ce scriu; nu-mi place când fiecare întoarce o simplă propoziţie pe toate părţile, până ajunge să perceapă ce i se pare lui. Ce înţeleg prin pasiune?

” – Setea aceea de cunoaştere pe care o ai faţă de un anumit domeniu. Atunci când ţi se atrage atenţia că mai trebuie să şi dormi, să şi mănânci, iar tu surâzi un pic sarcastic în sinea ta. Atunci când te găseşti într-o continuă căutare. Atunci când ceea ce faci trezeşte în tine instincte pierdute în rutine de ‘trebuie’.” – vă răspund eu.

Îmi place să cred că ceea ce va urma demonstrează cât de multe persoane interesante, inteligente şi frumoase cunosc.

Mihai: – Mie mi-ar plăcea să scrii despre pasiune. Dar pasiune, nu hobby…ce cuvânt urât.

ads: – Binee.” – am chicotit un pic la gândul în care mâzgăleam o arătare caraghioasă și îl lăsam pe Mihai să o eticheteze: urât.

Pentru că vroiam să înțeleg cum definesc oamenii pasiunea, am demontat cât mai multe răspunsuri.

Definiția din DEX:

emoție, sentiment, sentiment puternic, ardoare, dorință, afecțiune, entuziasm. Cuvântul „pasiune” își are originile în greaca antică –  πάσχω (paskho) – termen ce înseamnă „a suferi”.

Poate veți spune că nu era chiar necesar să dau definiția, însă, curat vă scriu, mulți sunt cei care utilizează cuvinte fără a le cunoaște sensul. Și, cum spun eu mereu, „better safe than sorry”.

Nepal - vedere a văii Kathmandu de pe vârful Jamacho (2095 m)La întrebările „Ce te pasionează? Ce ai face dacă nu ar trebui să lucrezi? Ce-ți place să faci, atât de mult încât uiți de toate răutațile îndreptate către tine?”, mulți prieteni mi-au spus că le-ar plăcea să călătorească. Să descopere locuri noi. Să întâlnească oameni noi. Să analizeze alte culturi. Să trăiască experiențe inedite. Cum ar fi:

Alex M.: – Există un bilet de avion de la un anumit consorțiu de companii aeriene, valabil un an și un anumit nr de km, destul de mare, care îți permite sa zbori mereu către aceeași direcție, gen est/vest; și planul e ca într-un an să faci ceva de genul Rusia – China – Japonia – Australia – Noua Zeelanda – America de Sud – Canada – Africa (undeva) – înapoi în Europa, păstrând mereu aceeași direcție. E super tare. Muncești pe acolo… speli vase, salvamar, salvamontist, orice pică, atunci când nu-ți mai ajung banii.

Alex M.: – Once in a lifetime. Acum cât suntem tineri. Și visul îndeplinit e să ajungi cel puțin o dată pe fiecare continent.”

Alex și-a achiziționat biletul pentru Kathmandu. După ce săptămâna trecută „a rupt” în Piatra Craiului.

La o altă prietenă citeam: „Mădă: Secretul ceasurilor elvețiene – prima mea mare pasiune”. O ilustrație cu o fată concentrată, cu mișcări meticuloase, studiând obiectul prețuit.

Mă gândesc că sunt unii dintre noi atât de doritori de a cunoaște, încât pun pasiune și energie în cam tot ce îi înconjoară. E adevărat.. mai sunt și cei care spun că fac un lucru, pentru că-l fac. Chiar și atunci când vorbesc despre o acțiune pe care mulți o valorează nespus. Le-aș trimite-o pe profa’ de mate, să le explice dumneaei cum stau lucrurile cu definițiile de tipul „- Aamm… substantivul este un substantiv…”

Printre cei consultați, se numără și amatorii de sporturi extreme. De la bungee jumping, cățărat, până la ‘gonit pe motor’.

Bogdan I.: – Voi face un tur al Europei … sau cât voi putea la anu’… fie cu motoru’, fie cu mașina. Încă nu-s hotărât.

 ads: – Cu motoru’???

 Bogdan I.: – Sunt în proporție de 60% convins să-mi iau motor la primăvară. Nush’ care va fi decizia finală.

 Bogdan I.: – Hmmm … motorul e in bucket list-ul meu … dar nu am o ordine în care să epuizez lista. Asta e oarecum în contradicție cu felul în care decurg lucrurile în viață… ținând cont că mai târziu poate o să am copchii și nu o să mă mai pot da cu motorul. Dar, mi-ar plăcea să gonesc de unu’ singur pe tot felul de coclauri.”

Bogdan m-a făcut să mă întreb dacă m-aș urca vreodată pe o motocicletă. Mmm… slabe șanse având în vedere că am cunoscut suficient de multe persoane care s-au accidentat la o viteză de doar 30 km/h. Îmi iau porția de adrenalină din cățărat și coborât pante relativ abrupte pe biclă; până voi cădea și-mi voi juli și mai rău genunchii deja plini de semne de bună purtare.

Pentru că am menționat cățăratul, Gabi nu a găsit cuvinte să-mi explice exact cum se simte atunci când are un perete în față. Mi-a trimis, în schimb următorul trailer: The Scene.

De la cei pe care nimic nu îi poate face să se teamă, învăț cât ador să nu am limite, să nu mă conformez normelor, să râd de cei care râd fiindcă sunt bizară.

Madi mă încântă cu setea ei de creativitate. Îmi spune că ar face cercei, coliere, magneți de frigider. Îmi imaginez o cameră mare, plină de materiale, și pe ea colorată, printre bijuterii. Că așa îi stă bine. (:

Mai sunt cei care spun că și-ar dori să aibă grijă de suflete necuvântătore. Pe ei îi admir și încerc să învăț de la ei cum să fiu mai răbdătoare.

Miki mă intrigă mereu cu subiectele cărților pe care le citește. Ultima oară am avut o conversație în care mi-a demonstrat de ce nu ar fi bine să deținem rețele de neuroni receptori la plăcere setați la maxim. Totul pornise de la o carte pe care o citise. Altfel.. tânjește după căldură, ca să se poată plimba și el cu bicicleta.

Lui Bogdan L. îi place să meargă la înot, pentru că-l relaxează. Și nouă. Ne dăm întâlniri subacvatice. E o altă lume. Este ca un glob de cristal în care suntem numai noi și bulele de aer care crează o nouă nuanță.

Alex G. e fascinat de știință de când îl știu. Îi place mereu să învețe cât mai mult. I se potrivește:

„Exercise your human mind as fully as possible, knowing it is only an exercise. Build beautiful artifacts, solve problems, explore the secrets of the physical universe, savor the input from all the senses, feel the joy and sorrow, the laughter, the empathy, compassion and tote the emotional memory in your travel bag.” – Waking Life.

În noiembrie, când începusem să compun acest articol, vroiam răspunsuri sincere. Cred că cel mai ingenuu răspuns, l-am primit de la Alexandra D.:

Alexandra - @copyright Alexandra D.

o adevărată zână (:

” – Sincer, nu am adevărate pasiuni. Dar sunt lucruri pe care îmi place foarte mult să le fac, însa ar suna ciudat să le spun pasiuni. Îmi place să dorm mult, cu sute de perne și pături până „dimineața” uneori aproape de ora 14. Îmi place cafeaua împărțită cu persoane frumoase care-mi sunt dragi. Și îmi place să cred, de fiecare data, că acea cafea pe care o beau e cea mai bună din cele pe care le-am băut în viața mea. Îmi place să citesc despre psihoterapie. Îmi place să mă gândesc la tot felul de chestii, vrute și nevrute, la mine, la trecut și la viitor, la alți oameni și la gândurile lor. Îmi place să cred că pot să fac tot ceea ce-mi doresc.
– Dincolo de asta, îmi place să mă simt frumoasă, îmi place să-i vad pe ceilalți mulțumiți de mine și îmi place să fiu importantă pentru unii. Poate sună egoist, dar astea sunt plăcerile pe care le gust din toata povestea cu modellingul.
– Dacă amestec toate astea, cred ca o să-ți pot spune ce mi-ar plăcea să fac daca nu aș fi condiționată de un job care să-mi asigure viața de zi cu zi. Mi-ar plăcea să dorm cât vreau și să-mi încep ziua cu o cafea cu lapte, să învăț în ritmul meu, fără să-mi fac probleme de cum o sa fac rost de bani pentru a-mi plăti studiile. Toate astea multicel timp de acum încolo, atat cât e nevoie să pot face ceea ce-mi doresc…psihoterapie. Și pe alocuri, din când în când, să cumpăr câte o revistă cu mine care să-mi contrazică, măcar pentru o perioada, părerea despre mine.

Alexandra D.

Alexandra D.

– Lucrurile astea mici sunt lucrurile acelea pe care ador să le fac, așa cum spui tu, care mă fac sa uit de multe… pasiunea mea e să visez că o să am viața pe care mi-o doresc și să fac zilnic lucruri mărunte care mă fac fericita. Altfel, nu sunt talentată la nimic, nu mă pricep la sport și nu am pasiuni speciale.” îmi spune Alexandra. Un răspuns curat, modest primit de la una dintre cele mai frumoase fete pe care le-am remarcat, și cei care mă cunosc știu că eu când spun frumoasă, nu arunc așa ușor cu această constatare.

Țin să le mulțumesc tuturor celor au dezvăluit parte din gândurile lor. Mi-a făcut enorm de multă plăcere să lucrez la această postare; nu am vrut să mă grăbesc tocmai pentru că scrisul este o pasiune a mea… și consider că atunci când scriu, chiar dacă poate nu ma încadrez în definiția unui scriitor, vreau să transpun cât mai fluent și deslușit subiectul ales.

Faceți ceea ce vă captivează. Pentru că atunci când puneți suflet, micile erori care apar la realizarea acelui lucru devin părți ale unui întreg perfect. Fiecare greșeală asimilează un sens.

Semnat: cea pasionată de plimbări în ceață deasă. E semn că e frig afară.

Acest articol a fost publicat în Bucket lists, stil și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Cu pasiune, cu nerăbdare, cu interes…

  1. Ceea ce ne face fericiti si sa ne simtim „la locul nostru” sunt pasiunile pe care le avem cu conditia sa le si traim. Ce ne-am face daca nu am mai avea timp de acea cafea minunata sau de inot, cum ar fi sa nu ne putem „arunca” vopselele pe panza alba si cum ar fi sa nu putem vorbi deschis? Sa nu ramanem niciodata fara timp dedicat pasiunilor noastre pentru ca numai atunci ne bate inima cu adevarat…nu-i asa?

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s